12 octombrie - Ziua Națională a Regatului Spaniei cunoscută drept ca și Ziua Hispanității

Diaspora Madrid

12 octombrie – Ziua Națională a Regatului Spaniei cunoscută drept ca și Ziua Hispanității

12 octombrie, Ziua Hispanității, Ziua Nationala a Spaniei, ziua Spaniei

12 octombrie – Ziua Națională a Regatului Spaniei. Cea mai mare sărbătoare din Spania este chiar de Ziua Spaniei. În fiecare an, pe 12 octombrie, are loc una dintre cele mai importante sărbători din Spania. Ziua Națională a Spaniei este considerată sărbătoare legală, astfel, pentru majoritatea cetățenilor fiind o zi liberă.

Această zi este marcată în calendar ca o dată importantă în istoria Spaniei. La 12 octombrie 1492, Cristofor Columb descoperea America. Atunci, a început „întâlnirea a două lumi”, Europa și America. Din acel moment s-a constituit baza unei legături ce avea să se dezvolte rapid între europeni şi populaţia indigenă din noul teritoriu.

Această sărbătoare națională este, de fapt, sărbătorită la data de 12 octombrie, prin ordinul dat de Legea 18/1987. S-a sărbătorit prima dată pe 12 octombrie 1935, în Madrid. Cu toate acestea, nu a fost făcută oficială decât câțiva ani mai târziu, în 1958. Pe atunci, Spania se afla sub conducerea dictatorului Francisco Franco.

Conform tradiției, la fiecare 12 octombrie, ceremonia de comemorare a descoperirii Americii constă într-o paradă militară și un spectacol aerian.

De asemenea, pe data de 12 octombrie, Spania celebrează ziua Sfintei Virgen del Pilar, patroana Gărzii Civile.

Desfășurarea paradei militare are loc în capitala țării, Madrid. Ceremonia este prezidată de Familia Regală, Președintele Guvernului, reprezentanți politici, reprezentați ai autorităților statului și lideri regionali.

Această sărbătoare nu este celebrată doar în Spania. Astfel, Ziua Hispanității se sărbătorește în toate țările vorbitoare de limbă spaniolă. De asemenea, și în Statele Unite. Oficialitățile organizează parade militare, se țin discuri, au loc spectacole, iar seara se încheie cu nelipsitele focuri de artificii.

Descoperirea Americii

Pe 12 octombrie 1492, Cristofor Columb a sosit pe Insula Guarani în Bahamas după o lungă expediție, descoperind deci, America.

A fost prima expediție finanțată pe Atlantic a lui Cristofor Columb spre ¨Lumea Nouă¨. Această călătorie a fost finanțată de Ferdinand al V-lea, regele Castilliei și regina Isabela.

Nici Columb, nici oamenii lui nu știau că acesta era primul pas al unui eveniment istoric. Descoperirea Americii, avea să schimbe pentru totdeauna viziunea asupra lumii. Astfel, modul de viață al oamenilor de pe ambele maluri ale Atlanticului avea să se schimbe complet.

Colonizarea Americii de către continentul european a început din acel moment. Spania începea procesul de colonizare în emisfera vestică, ajungând, după trei secole, un mare imperiu.

Imperiul spaniol, al cincilea ca mărime din istorie. Imperiului spaniol a început în 1492, data descoperirii Americii, și sfârșitul acestuia în 1975, când Marocul a ocupat Sahara spaniolă. Între timp, imperiul spaniol a deținut teritorii în America, Asia, Africa și Oceania.

Relaţii bilaterale România – Spania

Pe data de 12 aprilie 1880, Spania a recunoscut independența de stat a României. Relațiile diplomatice între România și Spania fiind stabilite pe data de 23 iunie 1881. La acea dată a fost numit un însărcinat cu afaceri spaniol la București.

La 4 aprilie 1946, Guvernul român a rupt relaţiile diplomatice cu guvernul generalului Franco. La 22 mai 1946, guvernul român a recunoscut guvernul Spaniei în exil.

Pe 5 ianuarie 1967, a fost semnat, la Paris, Acordul privind înfiinţarea de reprezentanţe consulare şi comerciale în cele două capitale, conduse de miniştri plenipotenţiari. La 21 ianuarie 1977, s-au restabilit relaţiile diplomatice la nivel de ambasadă. Tot atunci, s-au acreditat ambasadori rezidenţi în capitalele celor două ţări.

12 octombrie – Ziua Națională a Regatului Spaniei cunoscută drept ca și Ziua Hispanității


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.

Lasă un comentariu