Document necesar deplasării fără restricții la secțiile de votare din Spania. Ambasada României la Madrid a realizat demersuri pentru a asigura deplasarea fără restricții a cetățenilor români către/de la secțiile de votare din Spania, în vederea exercitării dreptului de vot sau pentru a participa la activitățile birourilor electorale, în zilele de 5 și 6 decembrie 2020.
Acest document este necesar având în vedere considerare evoluțiile epidemiologice care au determinat autoritățile spaniole să introducă restricții de circulație a persoanelor.
Ambasada României pune la dispoziție un document de tip „salvoconducto” care poate fi prezentat la un eventual control al autorităților spaniole, împreună cu un document de identitate românesc.
Document necesar deplasării fără restricții către/de la secțiile de votare. Documentul poate fi descărcat AICI.
La 20 noiembrie 2020, Spania a fost eliminată de pe lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, potrivit Hotărârii nr. 55 din 20.11.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
Pe de altă parte, la intrarea pe teritoriul Spaniei se menține măsura privind obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ Covid-19 de către toate persoanele care sosesc din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat, inclusiv România, pe cale aeriană sau maritimă.
Testul trebuie să fie efectuat cu maximum 72 ore anterior intrării pe teritoriul spaniol.
Consulatul General al României la Madrid
Cine poate vota la secțiile de votare organizate în străinătate
Cetățenii români cu domiciliul în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în străinătate, în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
- pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu;
- pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;
- pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.
Potrivit art.1 din Decizia nr. 35 a Biroului Electoral Central, alegătorul care deține unul dintre actele de identitate enumerate mai sus, al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, își poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din data de 6 decembrie 2020 în baza acestuia.
La acest scrutin electoral se va utiliza Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
Acte de identitate cu care se poate vota în străinătate
Potrivit prevederilor Legii nr. 208/2015, cetățenii români cu domiciliul în România, care au fost înscriși în Registrul electoral cu adresa de reședință în străinătate, își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării, însoțite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reședinței:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- pașaportul diplomatic;
- pașaportul diplomatic electronic;
- pașaportul de serviciu;
- pașaportul de serviciu electronic;
- pașaportul simplu;
- pașaportul simplu electronic;
- pașaportul simplu temporar.
Măsuri pentru prevenirea contaminării şi limitarea riscului de îmbolnăvire
Principalele măsuri pentru prevenirea contaminării şi limitarea riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) în cazul secțiilor de votare din străinătate sunt similare cu cele implementate pentru desfășurarea activităților electorale în România.
Printre acestea se numără:
- purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către participanţii la procesul electoral pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot;
- asigurarea distanţării fizice de minimum un metru între participanţii la procesul electoral;
- dezinfecţia periodică şi după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanţilor la procesul electoral;
- dezinfecția sau nebulizarea, după caz, a sediilor secţiilor de votare, înainte și după terminarea votării, în ambele zile de votare;
- dezinfecția periodică a suprafețelor și a instrumentelor necesare votării, pe durata derulării procesului electoral.
Aceste măsuri vor fi coroborate cu măsurile sanitare în vigoare în statul de reședință, regiunea și localitatea în care este organizată secția de votare din străinătate.
Sursa: http://madrid.mae.ro
Document necesar deplasării fără restricții a cetățenilor români către/de la secțiile de votare din Spania
Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.
Abonează-te la blog prin email.
Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!
Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.