Dosarul cu ia românească a fost depus la UNESCO

Diaspora Madrid

Dosarul cu ia românească, marca noastră identitară, a fost depus la UNESCO

dosarul cu ia, ia romaneasca, La Blouse Roumaine, Republica Moldova, Romania, UNESCO

Dosarul cu ia românească a fost depus la UNESCO. România şi Republica Moldova au depus luni, împreună, dosarul „Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” pentru înscrierea acesteia în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial a umanităţii UNESCO.

Dosarul a fost realizat cu participarea grupurilor naţionale de experţi din România şi Republica Moldova. Elaborarea sa fiind coordonată de Ministerul Culturii din România.

Potrivit unui comunicat, din grupul de lucru al Ministerului Culturii din România au făcut parte experţi; profesori ai Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti; cercetători ai Institutului de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române; dar şi cercetători şi muzeografi ai Muzeului Naţional al Ţăranului Român; Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”; Muzeului Olteniei; Complexul Naţional Muzeal ASTRA – Sibiu şi Muzeul de Etnografie Braşov.

Vezi și:

România anunță că va plăti 150.000 de euro refugiaților din Siria. În schimb suspendă plata a 1.500 de lei de părinte

Ce afacere au dezvoltat, după ce s-au stabilit în România, doi soți spanioli!

31 de români arestați în Spania pentru falsificarea certificatelor PCR

“Felicitări tuturor specialiștilor din România și Republica Moldova pentru efortul pe care l-au depus, în ultimul an, astfel ca traditională bluză românească să poată ajunge în Patrimoniul Mondial Imaterial UNESCO” a declarat Lucian Simion, fost membru al Comisiei pentru relația cu UNESCO din Camera Deputaților.

“Alături de colegii parlamentari de toate culorile politice, din Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO din care am făcut parte, am militat pentru ca finanțarea, studiile de teren și activitatea colectivului de cercetători să fie reluate de fiecare dată când lucrurile se blocau din varii motive.

Povestea acestei cămăși tradiționale vine din vremuri imemoriale femeia începea să coasă ia în ziua de luni, iar cămașa se purta duminică. Istoria cusută pe ie are desfășurată în fapt ordinea firească a lumii, așa după cum cum a văzut-o fiecare femeie, după cum și-a imaginat-o sau i-au povestit bătrânii comunității.

Se spune că povestea Universului începe pe umerii iei, unde sunt cerurile, iar sub cer vine, pe un alt rând de cusătură, Pământul, cu toate simbolurile sale de viață și fertilitate. Din Pământ, izvorasc și curg la vale râurile, unele abrupte, altele, line, mărginite de flori și Frunze. Râurile se revarsă în valurile mării, care sunt întotdeauna la manșetă. Se spune că femeia sau bărbatul care poartă o astfel de cămașă trebuie să arate ca pomul vieții atunci când întinde mâinile” a mai spus Lucian Simion.

Pe 24 iunie sărbătorim Ziua Universală a Iei

Cămașa românească cu altiță are, încifrate în ornamente, aspiraţiile de bine, de fericire şi de frumuseţe ale poporului nostru. O îmbrăcăm pentru a ne confunda cu toţi acei care au contribuit la afirmarea noastră istorică. Este marca noastră identitară despre care povestim cu bucurie și demnitate popoarelor lumii.

Dosarul cu ia românească, marca noastră identitară, a fost depus la UNESCO


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Abonează-te la blog prin email

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total=”false” button_on_newline=”false” custom_font_size=”16″ custom_border_radius=”0″ custom_border_weight=”1″ custom_padding=”15″ custom_spacing=”10″ submit_button_classes=”” email_field_classes=”” show_only_email_and_button=”true”]

Pe lângă rețelele de socializare precum gab.com, Facebook, Twitter, Instagram, tecunosc, VK și canalul nostru video YouTube.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.

Lasă un comentariu