Orașul din Spania care a pierdut peste 3000 de români în ultimii de opt ani!

Diaspora Madrid

Orașul din Spania care a pierdut peste 3000 de români în mai puțin de un deceniu

3000 de romani, a pierdut, Comunitatea Romaneasca, numarul romanilor, oras, Spania

Orașul din Spania în care numărul românilor înregistrați a trecut de la 12.580 în 2013 la 9.316 în acest an. Mai exact, 3264 de cetățeni români au părăsit localitatea, o scădere motivată, printre altele, de ultima criză sanitară.

Municipiul Roquetas de Mar din Provincia Almeria are una dintre cele mai mari comunități de cetățeni români din Spania. Ca și în restul provinciei, numărul cetățenilor de naționalitate română a scăzut considerabil în ultimii ani, potrivit datelor recensământului municipal.

În mai puțin de un deceniu, numărul românilor care locuiesc în Roquetas de Mar a scăzut cu 26%. Între timp, numărul altor naționalități, în special cele africane, a continuat să crească, mai ales cetățenii din Maroc.

Astfel, cel mai înalt vârf din ultimii ani în ceea ce privește numărul de cetățeni români a fost în 2013. În acel an, la recensământul municipal au fost înregistrați 12.580 de cetățeni români. De la această dată până azi, scăderea a fost constantă, ajungând la o cifră de 9.316 în 2021. Aceasta înseamnă că unul din patru români care locuiau în Roquetas de Mar în urmă cu opt ani a plecat.

Tendința este similară cu cea înregistrată la nivelul întregii provincii

Conform Institutul Național de Statistică (INE) în anul 2020, în provincie erau înregistrați 23.820 de cetățeni români. În 2012 această cifră era de 33.016, o scădere de 28%. Per total, comunitatea românească din Almería este cea mai mare din Andaluzia și una dintre cele mai mari din Spania. De asemenea, aproape jumătate dintre ei sunt concentrați în Roquetas de Mar.

Criza economică de acum un deceniu din Spania, alături de creșterea economică înregistrată de România după aderarea la Uniunea Europeană, par a fi principalii factori care explică această mișcare de populație într-o comunitate foarte integrată în municipiu și care joacă chiar un rol important în alegerile municipale.

Doar cinci naționalități au mai mult de 1.000 de locuitori

Declinul românilor se adaugă la cel al celorlalte naționalități europene. Acestea au pierdut din greutate atât la nivelul întregii provincii, cât și în cazul recensământului municipal. La mare distanță se află cifrele înregistrate pentru cetățenii britanici și germani, când aceștia reprezentau unul dintre cele mai mari grupuri de la recensământul din Roquetas.

În prezent, conform datelor municipale, există doar cinci țări cu mai mult de o mie de cetățeni înregistrați. Astfel, după români, naționalitatea cu cei mai mulți rezidenți în Roquetas este cea din Maroc. Aceasta a crescut de la 4.004 în 2013 la 6.287, adică o creștere de 57%. După marocani urmează cetățenii senegalezi. Aceștia sunt în număr de 2.450, față de 1.548 în 2013, ceea ce reprezintă o creștere de 37%.

Pe locul al patrulea se găsesc cetățenii din Mali. Aceștia au trecut de la 824 în 2013 la 1.215 în acest an (o creștere de 47%). Comunitatea Rusă se află pe locul al cincilea. Populație înregistrată abia a suferit o ușoară schimbare în scădere, de la 1.180 în 2013 la 1.128 în acest an.

Pastorul Radu Galea: Totuși, nu toți se întorc în România

Unul dintre liderii săi religioși, pastorul Radu Galea, de la Biserica Penticostală Română Elim, a explicat că unul dintre factorii integrării rapide a românilor este faptul că aceștia provin dintr-o țară latină și, prin urmare, învățarea limbii le este ușoară: „Ne place clima și multe alte lucruri și mulți dintre noi se consideră deja de aici„, a declarat el în acest sens.

Lucrez cu o mulțime de oameni și îi văd fericiți și foarte integrați, unii dintre ei s-au căsătorit cu spanioli și și-au făcut prieteni aici, așa că integrarea este minunată, nu doar cu oamenii de pe stradă, ci și cu autoritățile locale„, a mai spus el.

Radu Galea, care a sosit în 2001 pentru o lună de vacanță, a ajuns să rămână în Almeria. El spune că românii au început să rămână în provincie „în primul rând din cauza situației prin care treceam în România după anii ’90, în căutarea unei vieți mai bune, dar și pentru că, odată ajunși primii aici, au început să aducă rude, prieteni și vecini din același oraș„.

În ceea ce privește motivele pentru care mulți dintre ei au plecat în ultimii ani, pastorul român a indicat criza ca fiind unul dintre factori, la care se adaugă aspecte precum nevoia de a avea grijă de rudele din țara de origine.

Un alt aspect care a cântărit foarte mult a fost problema cuplurilor care au copii aici și care, în multe cazuri, trebuie să decidă dacă să rămână sau să plece, deoarece, în cazul în care trebuie să schimbe țara în care studiază deja, pot apărea probleme de adaptare.

Vezi și:

Tribunalul UE a suspendat temporar aplicarea Certificatului Verde ca și condiție pentru intrarea în Parlamentul European

Orașul din Spania care organizează Campionatului Mondial de Handbal Feminin 2021

Orașul din Spania unde s-a născut și a crescut Alexandru Țîrlea

Am văzut deja câteva familii care au încercat să facă această schimbare și au fost nevoite să se întoarcă înapoi pentru că copiii nu s-au obișnuit în România, ei fiind născuți aici„, a adăugat el. Totuși, nu toți se întorc în România. Printre cei care pleacă din Almeria se numără și cei care se mută în alte țări europene cu mai multe oportunități de angajare, cum ar fi Germania sau Austria.

În ceea ce privește locurile de muncă, pastorul Galea a subliniat că, din cauza situației din țara sa, compatrioții săi „au învățat să facă aproape orice„.

În general, cetățenii români lucrează în sectoare precum construcțiile, transporturile sau turnarea de plastic pentru sere, „care este cea mai grea muncă pe care am văzut-o„, a subliniat el, vorbind despre cele mai frecvente locuri de muncă.

Orașul din Spania care a pierdut peste 3000 de români în mai puțin de un deceniu


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Abonează-te la blog prin email

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total=”false” button_on_newline=”false” custom_font_size=”16px” custom_border_radius=”0″ custom_border_weight=”1″ custom_padding=”15″ custom_spacing=”10″ submit_button_classes=”” email_field_classes=”” show_only_email_and_button=”true”]

Pe lângă rețelele de socializare precum gab.com, Facebook, Twitter, Instagram, tecunosc, VK și canalul nostru video YouTube.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.

Lasă un comentariu