O firmă de consultanță spaniolă a fost șantajată cu sechestrarea de informații în urma unui atac informatic. Infracțiunea a avut loc în 2017, dar până astăzi a fost identificată doar persoana care a încasat banii în România.
Procesul a fost programat pentru luni, 22 noiembrie 2021, la Judecătoria din Lugo, dar nu a mai avut loc. Și pare puțin probabil că va fi vreodată finalizat. Mai ales pentru că nu a fost posibilă notificarea singurului suspect care ar trebui să stea în boxa acuzaților.
Este vorba de un cetățean român care nici măcar nu a pus piciorul în Spania, sau cel puțin nu a comis presupusa infracțiune de care este acuzat.
Inculpatul în cauză este acuzat de procuratura spaniolă de o infracțiune de șantaj. Procuratura solicită condamnarea cetățeanului român la o pedeapsă de doi ani de închisoare.
De asemenea, având în vedere naționalitatea sa, se mai propune ca, în cazul în care va fi condamnat:
„se solicită ca în sentință pedeapsa cu închisoarea să fie înlocuită cu expulzarea de pe teritoriul național și interzicerea intrării în Spania, ținând cont de durata pedepsei solicitate și de circumstanțele concomitente”.
Problema este că ar trebui mai întâi să fie adus în Spania pentru a-l judeca. Dar, se pare că scrisorile rogatorii și comisiile de notificare care au fost încercate nu au avut prea mult succes.
Deliveroo a anunțat încetarea activității și va părăsi Spania pe 29 noiembrie
Deocamdată, procesul programat pentru luni a fost suspendat, fără a se stabili o dată pentru un nou proces.
1732 de euro trimiși unui destinatar prin Western Union
Infracțiunea a fost comisă împotriva unei firme de consultanță în aprilie 2017. Aceasta a primit pe calculatoarele sale un mesaj prin care era informată că a fost supusă unui atac informatic și că fișierele sale au fost criptate. Atacul fusese comis de „persoane împotriva cărora nu sunt îndreptate procedurile, deoarece identitatea lor nu a fost stabilită”.
240 DE MINUTE. Hackerii au cerut proprietarului firmei de consultanță să plătească suma de 1732 de euro pentru a re-cripta fișierele. Plata urma să fie efectuată în 240 de minute, iar banii urmau să fie trimiși unui destinatar prin Western Union. Dacă plata nu se făcea în termenul specificat, răscumpărarea continua să crească.
Firma păgubită, având în vedere importanța vitală a fișierelor pentru activitatea sa, l-a însărcinat pe reprezentantul său legal să efectueze plata. Acuzatul s-a prezentat la un sediu Western Union din România, unde s-a identificat după care, a ridicat banii.
Urmărirea penală este îndreptată împotriva unei singure persoane. Aceasta a fost identificată după datele pe care le-a furnizat în momentul în care a ridicat banii.
Până în prezent nu a fost posibil să fie sesizat și nici nu pare că poliția și justiția din România îl au printre priorități.
Un român care nu a pus niciodată piciorul în Spania este judecat pentru fraudă
Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.
Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Abonează-te la blog prin email
Suntem prezenți și pe rețelele de socializare precum: gab.com, Facebook, Twitter, Instagram, tecunosc, VK și YouTube.