Pe 24 iunie sărbătorim Ziua Universală a Iei, simbol al identității și creativității spațiului românesc. Sărbătorită odată cu Sânziene (Drăgaică) și Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Ziua Universală a Iei este un prilej de a ne reconecta la originile noastre, la ADN-ul poporului român. Ia românească reprezintă matricea noastră culturală. Este un simbol al identității și creativității spațiului românesc, care dăinuie din cele mai străvechi timpuri.
Ar fi important să nu uităm că purtând ia românească primim ceva din energia acestui popor în mijlocul căruia ne-am născut. Mai mult decât atât, așa cum minunat spunea Dr. Ioan Opriș:
Asemenea obiceiurilor și ritualurilor laice sau religioase, portul popular este parte integrantă a culturii populare, constituind un adevărat document viu al trecutului.
Ziua Universală a Iei
Inițiată în 2013 de către comunitatea online La Blouse Roumaine, îndrăznim să afirmăm că Ziua Universală a Iei este o celebrare a iei tradiționale românești, oriunde s-ar afla pe planetă. Nu este o simplă campanie publicitară! Această zi este deja sărbătorită pe 6 continente, peste 50 de ţări și 150 de localități.
Sărbătorirea iei românești din 2013 a fost marcată de câteva evenimente importante precum:
- Premiul Proiectul anului (Asociația Cele mai Frumoase Sate Românești)
- nominalizarea proiectului la categoria inițiativelor culturale care mișcă țara în direcții bune de către revista Foreign Policy România
- Muzeul de Istorie și Etnografie de la Chișinău a devenit primul din lume care marcat Ziua Universala a Iei.
Ulterior, pe 24 iunie 2015, această zi a fost recunoscută oficial în Statele Unite ale Americii, printr-o Proclamație emisă de Primăria Washington D.C.
24 iunie 2019
Ziua Universală a Iei din acest an aduce și alt eveniment care merită menționat. Pentru prima dată această sărbătoare va beneficia de un logo. Așa cum se menționează pe pagina de Facebook a comunității, logo-ul acestei sărbători:
Este inspirat de un semn încrustat acum 11.000 de ani pe o falangă de cal, descoperit la Cuina Turcului în Mehedinți și o cămașă de Tulgheș, Harghita, cusută la începutul secolului al XX-lea. Are la bază geneza coloanei, cel mai întâlnit motiv de pe teritoriul României. În tradiția populară este denumit și „țâțâna lumii” sau „stâlpul cerului”.
Parte integrantă a costumului popular, ia românească a devenit în ultimii ani un element aproape obligatoriu în garderoba oricărei românce. Tot așa de adevărat este că ia românească este o adevărată sursă de inspirație pentru marile case de modă din lume, fie că recunosc acest lucru sau nu. Astăzi ia românească spune lumii întregi una dintre cele mai frumoase povești despre România.
Sursa: Facebook.com
Pe 24 iunie sărbătorim Ziua Universală a Iei, simbol al identității și creativității spațiului românesc.
Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.
Abonează-te la blog prin email.
Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!
Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.