Cel mai scump condiment din lume - sofran - azafran

Diaspora Madrid

Cel mai scump condiment din lume, cultivat și în România!

azafran, cel mai scump condiment din lume, Romania, sofran, Spania

Cel mai scump condiment din lume a fost adus în România de un spaniol. Acesta a venit cu șofran de la el din țară și a început să-l cultive, acum câțiva ani, într-o localitate din Gorj. Vezi cât costă un kilogram și care sunt caracteristicile șofranului! Originea șofranului și cine a adus șofranul în Spania!

De ani buni, Guzman s-a îndrăgostit de România și a decis să investească la noi. A cumpărat teren în localitatea gorjeană Bustuchin, unde a înființat o plantație de șofran, condimentul vedetă al Spaniei, dar și muri. Șofranul a înflorit acum, la final de octombrie, și spaniolul se declară mulțumit de rezultat.

Acum se mândrește că plantația arată mai bine chiar și decât cele din Spania, iar calitatea șofranului, considerat aurul roșu al gastronomiei, este superioară față de cel produs de iberici. De când a venit în România, spaniolul a învățat mai multe femei din sat cum să culeagă cel mai scump condiment din lume.

Vezi și: Cerere alocație de stat pentru copii născuți în străinătate!

A cultivat șofran pe aproape 5.000 de metri pătrați și are în plan să se extindă. Un kilogram de șofran produs în Gorj se vinde pe piața europeană chiar și cu 14 mii de euro.

Ce este șofranul și la ce este folosit

Denumirea științifică a plantei de șofran este „Crocus Sativus L.”. Face parte din familia „Liliaceae” și este o plantă bulboasă perenă, cu o înălțime cuprinsă între 10 și 35 cm. Este o plantă care nu este folosită doar ca plantă ornamentală pentru frumusețea sa, ci este foarte populară și ca, condiment. În realitate, există mai multe tipuri de șofran, dar există doar un singur soi cu denumire de origine, care este considerat a fi șofranul adevărat.

Șofranul adevărat este considerat aurul roșu

Șofranul adevărat este considerat aurul roșu, datorită caracteristicilor sale senzoriale și a particularităților sale organoleptice și antioxidante. Planta de șofran adevărat crește până la 20-30 cm și poartă patru fructe, fiecare cu trei stigmate.

Șofranul este utilizat pe scară largă ca un condiment pentru a aromatiza alimentele. De asemenea, are proprietăți care includ utilizarea sa ca expectorant, sedativ și afrodiziac, deci este perfect pentru consum. În cultura mediteraneană, șofranul este prezent aproape în toate felurile de mâncare.

Cine a adus cel mai scump condiment în Spania

Cuvântul șofran provine din arabul Zahafarn, care la rândul său provine din persanul Safra, care se traduce prin galben. Inițial a fost cultivat în regiunea Cilicia, în partea de sud a Turciei de astăzi, mai exact, originea sa este stabilită într-o localitate numită Corycus, de unde și numele plantei din care se extrage.

Avocat român în Spania. Servicii juridice pentru românii din diaspora!

De atunci, cultivarea și comercializarea sa au fost prezente în toate civilizațiile, fiind întotdeauna un produs foarte apreciat. Există înregistrări ale cultivării sale în Mesopotamia și Persia, unde era folosită pentru tincturi, medicamente, condimente, parfumuri și afrodisiace. În Persia a început să fie folosit în combinație cu orezul, iar utilizarea sa s-a răspândit ulterior în China și India.

Originea șofranului și cine a adus șofranul în Spania

Șofranul a fost introdus în Spania de către arabi între secolele al VIII-lea și al X-lea, devenind un condiment de neînlocuit în bucătăria hispano-arabă. Utilizarea sa s-a răspândit apoi în Franța și Germania, ajungând în cele din urmă în Anglia în secolul al XIV-lea.

Caracteristicile șofranului sau Crocus sativus L.

Este o plantă perenă cu un bulb compus. Floarea sa este de culoare violetă și nu este foarte pretențioasă în ceea ce privește natura solului. Denumirea de șofran se referă exclusiv la stigmatele lăsate de flori.

Este nevoie de aproximativ 150.000 de flori pentru a produce un kilogram de șofran. Stigmatele au între 2,5 și 3,5 centimetri lungime și se încolăcesc atunci când sunt uscate. Mirosul este înțepător, gustul este ușor amar și aromat, iar culoarea este galben-portocalie. Stigmele conțin aproximativ 1% ulei volatil.

Unde pot vedea românii din diaspora meciuri de fotbal din România gratuit?

Beneficii și proprietăți ale șofranului

Beneficii și proprietăți ale șofranului

Acestea sunt principalele beneficii ale șofranului care au făcut obiectul unor studii științifice în ultimii ani și care susțin utilizarea sa terapeutică:

  1. Antidepresiv;
  2. O sursă bogată de antioxidanți;
  3. Reduce pofta de mâncare;
  4. Stimulează memoria;
  5. Reduce simptomele sindromului premenstrual;
  6. Tratează acneea.

Alte indicații pentru șofran includ infertilitatea, colesterolul și hipertensiunea.

Proprietăți șofran

  • Antispasmodice;
  • Antitusive;
  • Antismatice;
  • Antiseptice;
  • Antiinflamatoare;
  • Analgezice;
  • Stomahice;
  • Bun tonic gastric;
  • Adjuvant pentru sistemul nervos central.

Cât costă un kilogram de șofran spaniol

Un kilogram de șofran spaniol costă pe piață în jur de 5.000 de euro pe kilogram (în câmp, în jur de 3.000 de euro). Cu toate acestea, nimeni nu plătește această sumă. De obicei, se vinde la gram, cu 9-10 euro pe gram.

Cel mai scump șofran din lume poate costa până la 10.000 de dolari pe kilogram.

Dar de ce este atât de scump?

Printre alți factori, este nevoie de peste 150 de flori pentru a obține doar un gram de șofran.

Cel mai scump condiment din lume, cultivat și în România!


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.

Lasă un comentariu