Cine sunt dubașii de la Săvârșin? Obiceiul de a colinda

Diaspora Madrid

Cine sunt dubașii de la Săvârșin? Obiceiul de a colinda

colinde, dubașii, Săvârșin, traditii si obiceiuri

Cine sunt dubașii de la Săvârșin? Cei mai cunoscuți colindători de pe Valea Mureșului sunt colindătorii denumiți „Dubașii de la Săvârșin”. Dubașii sunt principalii colindători de Crăciun de la Săvârșin. Obiceiul dubașilor este cea mai cunoscută formă de colind și datează de aproximativ 200 de ani, în această zonă.

La Săvârșin, din rândul dubașilor fac parte doar tinerii necăsătoriți, cu vârsta de până la 30 de ani. De-a lungul anilor, au existat și două fete, Cristina și Silvia, excepție de la regulă, în anul 1999, și în 2005. Grupul nu are un număr exact de membri.

Colindatul – o sărbătoare a comunității

De fiecare dată, dubașii pleacă la colindat mai întâi de la biserică, în ziua de Ajun și se oprește în ziua de Crăciun. Până în anul 2011, dubașii au colindat, fără oprire, până în ziua de Crăciun, până la amiază. Din anul 2011, se colindă tot timp de două zile, însă se face pauză, până la ora 5 – 6 dimineața de Crăciun, apoi până după-amiază, în tot satul.

-> Poeme de Croitoru Vlad | Octombrie 2024 <-

Conducătorii cetei de dubași sunt cei din primul rând și sunt denumiți „căpei”. Se poate observa din pozele atașate în link-ul de la sfârșitul acestei prezentări costumația, cât și instrumentele: dubele.

În Săvârșin, din cele 500 de numere, aproximativ 180 de case îi primesc ca să fie colindați. Printre cei care primesc dubașii, din anul 2001 este și familia regală. La început regele Mihai și regina Ana, iar în prezent prin Principesa Margareta, custodele coroanei și Principele Radu.

-> Până în ce zi pot cumpăra un bilet pentru Loteria de Crăciun 2024? <-

Repertoriu și contribuții culturale

Ceata de dubași au în repertoriu atât colinde religioase, cât și colinde laice. În anul 2002, dubașii de la Săvârșin au fost invitați de către Ovidiu Lipan Țăndărică la spectacolul aniversar PROEUROPA organizat la  Sala Palatului din București.

Iar în anul 2005 au lansat și un CD cu colinde tradiționale „Colinde din străbuni”, la București.

Ceata de dubași de la Săvârșin are o costumație veche, sunt păstrate de la înaintași, din anul 2010-2011, o parte au fost înnoite prin costume făcute la Reșița, făcute după costumul original.

A doua zi de Crăciun este încheiată de Balul dubașilor la sala de evenimente din localitate organizat de ceata de dubași. De-a lungul timpului, au fost invitați chiar și nume mari ale muzicii populare din zona Banat și Crișana. Anul trecut, invitați la bal au fost: cunoscuta solistă Dana Gruescu & Formația condusă de Titel Brestovicean.

-> Facturile la electricitate vor crește cu până la 118 euro în 2025 din cauza majorării TVA <-

Tradiția continuă și în alte zone

Bineînțeles, în fiecare zonă a județului, obiceiul de a colinda, de a merge cu duba diferă. Ceea ce pot să relatez este că și în satele comunei Hălmagiu, din județul Arad, încă se păstrează tradiția de a fi colindați de dubași. Personal am fost colindati de un grup de colindători formată din zece tineri, elevi și foști elevi de-ai mei, de-ai Liceul Tehnologic „Moga Voievod” Hălmagiu.

Acest grup este un grup denumit tot „dubași”, chiar dacă nu au venit costumați în costume populare, au avut o dubă foarte mare, au colindat mai întâi în fața casei, chiar dacă a fost larg deschisă poarta, au lăsat timp pentru a se pregăti gazdele.

Prin zonă mai circulă încă un grup format din trei bărbați, unul având o „dubă”, iar ceilalți având saxofon. Cu ceea ce se mândrește parohia noastră este însă corul mare Junii Hălmagiului care cântă, nu doar colindă, la slujbele religioase: https://youtu.be/5XDb_uWrX_w?si=bEMgKz-8ore_QTv9

-> Confirmat decesul altui român la Valencia. Apel umanitar pentru sprijinirea a doi copii rămași orfani <-

O tradiție care unește comunități

În ziua a doua de Crăciun, se păstrează obiceiul, și în zona Hălmagiului, ca și cei care au fete și au primit dubașii să meargă la balul organizat de acești dubași. Doar cei care nu au primit dubașii au plătit o sumă simbolică de 10 lei pentru a intra la acest bal. Mai multe informații se pot afla din afișul evenimentului.

Și în alte sate s-a ținut balul colindătorilor, doar că au fost alți invitați, alte melodii, altă atmosferă. La biserică, de asemenea au colindat Junii Hălmagiului, care, cu ajutorul mediei vor fi promovați și vor avea succes: https://www.facebook.com/100045192003438/videos/1065485654655149/

Autor: profesor Mateș Ionela Cristina, Limba și literatura română – Liceul Tehnologic „Moga Voievod” Hălmagiu, județul Arad.

Surse material articol:

Cine sunt dubașii de la Săvârșin? Obiceiul de a colinda


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Abonează-te la blog prin email.

Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!

Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.

Lasă un comentariu