La mulţi ani tuturor românilor de pretutindeni! Ziua românilor de pretutindeni este marcată în ultima duminică a lunii mai, respectiv pe data de 31 mai anul acesta.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a transmis, pe pagina oficială de socializare, următorul mesaj:
Pe 31 mai 2020, de Ziua Românilor de Pretutindeni, îi sărbătorim pe toți conaționalii care trăiesc în afara granițelor României și le dedicăm un eveniment special.
Opera Națională București, în parteneriat cu Administrația Prezidențială și cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, pune în scenă un spectacol adresat în special românilor aflați departe de țară.
Va invitam să urmariți online mâine, ⏰ 31 mai, de la ora 18:30, “Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski. Evenimentul va fi transmis live pe site-ul și pe pagina de Facebook a Operei, precum și pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Vă așteptăm la spectacol!
Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015, în ultima duminică a lunii mai. Până în anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni era celebrată la 30 noiembrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.
Această zi a fost instituită prin legea care reglementează drepturile persoanelor ce își asumă în mod liber identitatea culturală română. Precum acele persoane de origine română și cele aparținând filonului lingvistic și cultural românesc, din afara granițelor Romaniei. Toate acestea având ca scop menținerea, promovarea și afirmarea identității lor culturale, etnice, lingvistice și religioase.
Anul acesta, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi derulează proiecte în șapte comunități istorice românești, în perioada 24 mai – 2 iunie 2019. Institutul Eudoxiu Hurmuzachi este o instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.
Klaus Iohannis, Președintele României, a transmis următorul mesaj cu prilejul Zilei românilor de pretutindeni:
„În ultima duminică a lunii mai, sărbătorim Ziua Românilor de Pretutindeni. Indiferent că trăiesc în ţară sau în afara ei, românii au astăzi ocazia să se simtă şi mai aproape unii de alții, legaţi de aceeaşi dragoste de ţară, de aceeași limbă şi de aceleaşi datini.
Numeroasa diasporă românească contribuie la promovarea identității noastre, fiecare român fiind un purtător de mesaj al culturii și al obiceiurilor noastre. Instituţiile statului român au datoria să redea încredere românilor de pretutindeni în ţara lor. Doar astfel, românii pot reveni acasă pentru a-și pune în slujba comunității toate aptitudinile, mentalitatea înnoită şi experiența dobândită în străinătate, care pot astfel contribui la dezvoltarea unei Românii puternice.
În acest An Centenar, în faţa atâtor provocări cotidiene, sunt tot mai potrivite spusele marelui Nicolae Titulescu: «Nu se poate ca ceea ce a conceput mintea românească, ca ceea ce a simţit inima românească, să nu poată înfăptui energia românească.»
La mulţi ani, români de pretutindeni!”
Pentru a marca Ziua Românilor de Pretutindeni în acest An Centenar, Preşedintele Klaus Iohannis a primit miercuri, 23 mai a.c., la Palatul Cotroceni, un grup de români care deţin funcţii publice în ţările de reşedinţă, pentru a sublinia importanța implicării lor în comunităţile în care trăiesc şi a face un prim pas spre crearea unor reţele informale de profesionişti în care să fie promovat schimbul de experienţă şi de bune practici.” se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe, conform unui comunicat al MAE:
„Cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, transmit salutul meu călduros tuturor românilor care trăiesc în afara graniţelor ţării.
Este o zi specială pentru fiecare român, oriunde s-ar afla.
Românii de pretutindeni, fie ei aparţinând comunităţilor tradiţionale sau fie cei plecaţi de curând ori de zeci de ani, fie că trăiesc în directa vecinătate a României, sau la mii de kilometri de țară, sunt parte integrantă a poporului român.
De aceea, este esenţial să menținem vie şi puternică legătura cu toţi românii, oriunde s-ar afla ei şi să nu uităm că fiecare dintre noi, când ne aflăm peste hotare, suntem un ambasador al României, un vector de promovare a imaginii României în lume, și suntem mândri de fiecare român care ne face cinste în lume.
Ziua Românilor de Pretutindeni reprezintă cel mai potrivit prilej să ne reamintim să preţuim împreună valorile noastre comune: limba română, tradiţiile, simbolurile noastre naţionale.
Misiunea noastră este, desigur, aceea de a apăra drepturile şi interesele tuturor românilor, răspunzând astfel așteptărilor acestora. Vă asigur că Ministerul Afacerilor Externe va continua să contribuie la promovarea cu prioritate a valorilor identitare româneşti în afara graniţelor și să facă demersuri susținute pentru a veni în sprijinul românilor de pretutindeni.
La mulţi ani tuturor românilor de pretutindeni!”
La mulţi ani tuturor românilor de pretutindeni!
Articole Recomandate:
- Cum se poate obține cetățenia spaniolă prin rezidență
- Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate. Ce este și unde se solicită?
- Procedurile privind obţinerea permisului de rezidenţă de către cetățenii străini în Spania
- Ce trebuie să ştii dacă îţi duci copilul la şcoală în Spania
- Cum poți lua alocația copiilor în Spania!
- Sărbători legale în Spania valabile pe întreg teritoriul național – Calendar 2020
- România: Sărbători legale în 2020. Vezi calendarul sărbătorilor legale pentru bugetari
Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.
Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Abonează-te la blog prin email
Suntem prezenți și pe rețelele de socializare precum:
Facebook, Twitter, Instagram, VK, tecunosc și canalul nostru video YouTube.