Logo “2021 – Anul Tudor Vladimirescu”

Logo “2021 – Anul Tudor Vladimirescu”. Acum 200 de ani, turcii au pătruns în Moldova pe la Brăila, și în Țara Românească, pe la Giurgiu, Călărași, Calafat și Bechet, pentru a înăbuși revoluția condusă de Tudor Vladimirescu. Revoluţia de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaştere naţională a României.

De aici si proiectul de lege adoptat de Plenul Camerei Deputaţilor privind instituirea anului 2021 – „Anul Tudor Vladimirescu”. Și, totodată, declararea lui Tudor Vladimirescu drept erou al naţiunii române.

Ca urmare, istoricul și scriitorul Vasile Lupașc ne propune un logo pe măsură. Acesta ni-l oferă gratuit pentru promovarea tuturor evenimentelor dedicate marelui erou național.

Începând cu data de 7 mai 2021 logo-ul se va putea descărca, gratuit, la rezoluție maximă, vectorial; de pe pagina editurii www.editura-rhea.com.

Logo “2021 – Anul Tudor Vladimirescu” toate drepturile rezervate Vasile Lupașc & Editura Rhea. Nici o parte din acest logo nu poate fi comercializată prin nici un fel de mijloace mecanice sau electronice fără permisiunea în scris a autorului.

Vezi și:

Bistriţenii din Spania nu au uitat de tradiţiile de acasă. Au luat Lumina în costume populare

Sărbători legale în Spania 2021, valabile pe întreg teritoriul național. Calendarul include Comunitățile Autonome

Tudor Vladimirescu (1780 – 27/28 mai 1821) a învățat carte în casa boierului Ioan Glogoveanu din Craiova, devenind mai târziu administrator al moșiei acestuia. A luptat, în cadrul trupelor de panduri, în războiul ruso-turc dintre 1806-1812; obținând gradul de locotenent și fiindu-i conferit Ordinul Sf. Vladimir clasa a III-a.

A primit rang boieresc (de mare clucer) de la domnitorul Constantin Ipsilanti, devenind ulterior sluger. Între 1806-1820 a fost vătaf de plai la Cloșani. După moartea domnului Alexandru Suțu (ianuarie 1821), a organizat, cu acordul a trei boieri din Comitetul de Oblăduire – desemnat să conducă provizoriu țara -, o răscoală care, potrivit Proclamației de la Padeș (23 ianuarie), trebuia să ducă la înlăturarea de către sultan a „căpeteniilor bisericești și politicești” ce „ne sug sângele”. Tudor Vladimirescu a strâns trupe și s-a îndreptat spre București, unde a ajuns pe 20 martie, stabilindu-și tabăra la Cotroceni.

El s-a retras din capitală pe 16 mai, după aproape două luni în care fusese, practic, domn, din cauza intrării în țară a trupelor otomane trimise împotriva eteriștilor (revoluționari greci conduși de Alexandru Ipsilanti – lider al societății secrete „Eteria”, care urmărea eliberarea Greciei de sub stăpânirea otomană -, ce pătrunseseră în Moldova și înaintaseră până la București).

La sfârșitul lui mai, Vladimirescu a fost prins la Golești, prin trădare, și asasinat din ordinul lui Alexandru Ipsilanti, a cărui mișcare o susținuse inițial. (MNIR)

Logo “2021 – Anul Tudor Vladimirescu”


Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Abonează-te la blog prin email

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total=”false” button_on_newline=”false” custom_font_size=”16px” custom_border_radius=”0″ custom_border_weight=”1″ custom_padding=”15″ custom_spacing=”10″ submit_button_classes=”” email_field_classes=”” show_only_email_and_button=”true”]

Pe lângă rețelele de socializare precum gab.com, Facebook, Twitter, Instagram, tecunosc, VK și canalul nostru video YouTube.

Urmărește știrile DiasporaMadrid.com pe Telegram.

Lasă un comentariu