Măsurile prin care muncitorii din diaspora ar putea reveni în țară. Pentru a asigura necesarul de forță de muncă din sectorul agricol dar și a reînnoirii generațiilor de agricultori, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, susține că există deja două măsuri care urmăresc să realizeze acest lucru.
Majorarea salariului net din agricultură la 3.000 de lei sau oferirea de teren în concesiune tinerilor fermieri par a fi modalitățile prin care MADR (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale) își dorește să readucă fermierii din diaspora în țară.
În ceea ce privește programul „Tânărul Fermier”, șeful MADR a anunțat că va beneficia de o alocare de 43 milioane de euro și că va fi segmentat în 2 componente, astfel încât de jumătate din această sumă să beneficieze muncitorii aflați în „Diaspora”.
Tinerii fermieri, întorși din diaspora, pot cere finanțare de la stat până în luna iulie
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru submăsura 6.1, „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, dedicată celor din diaspora, până în data de 05 iulie 2021, orele 16:00.
Alocarea financiară pentru această sesiune continuă este de 20 milioane de euro. Pragul de calitate pentru perioada mai-iulie este de 25 de puncte. Până în prezent au fost depuse 172 de proiecte a căror valoare însumează 6,9 milioane euro, se arată în comunicatul instituției.
Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil. Acesta este în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole (dimensiunea exploatației agricole se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR – http://so.afir.info/).
Vezi și:
Testul PCR negativ nu mai scutește de carantină! Spania în continuare pe listă!
Români blocaţi pe aeroporturile din Spania după ce România a inclus această ţară în lista galbenă
Cantonament preolimpic în Spania pentru naționala României U23, cu două meciuri amicale
Finanțarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranșe:
- 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare;
- 25% din cuantumul sprijinului în funcție de implementarea corectă a Planului de Afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea Contractului de finanțare.
Acordarea sprijinului va fi proporțională cu gradul de îndeplinire a Planului de Afaceri.
Ghidul solicitantului și materialele necesare accesării pot fi consultate pe site-ul AFIR, www.afir.info; Investiții PNDR, în secțiunea dedicată submăsurii 6.1 “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”.
Terenuri oferite în arendă pentru tinerii fermieri
Adrian Oros a adăugat că, pentru prima dată, beneficiarii acestui program vor primi și până la 50 de hectare în arendă sau concesiune. “Nu le vom mai da prietenilor voștri pe redevențe ridicole. Din iunie, vom implementa o schemă de sprijin pentru cei care angajează muncitori zilieri sau sezonieri. Am adoptat Hotărârea Guvernului nr. 356/2020 privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele de agricultură, acvacultură și industrie alimentară”, a mai spus Oros.
Surse: stiriagricole.ro / http://so.afir.info
Măsurile prin care muncitorii din diaspora ar putea reveni în România. Tinerii fermieri, până în luna iulie
Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.
Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Abonează-te la blog prin email
Pe lângă rețelele de socializare precum gab.com, Facebook, Twitter, Instagram, tecunosc, VK și canalul nostru video YouTube.