Sărbătorirea a 145 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși. 19 februarie este data la care în anul 1876, în localitatea Hobiţa, s-a născut sculptorul român Constantin Brâncuşi. Din anul 2016, această dată este stabilită sărbătoare națională, Ziua Brâncuși.
Personalitate marcantă în mişcarea artistică a veacului al XX-lea, Constantin Brâncuşi a lăsat posterităţii o operă impresionantă, contribuind semnificativ la transformarea sculpturii tradiţionale în sculptură modernă. În operele sale acordă o importanță deosebită luminii și spațiului, acestea devenind trăsături caracteristice ale lucrărilor sale.
„Arta trebuie să fie realitatea însăși. Arta nu este o evadare din realitate, ci o intrare în realitatea cea mai adevărată, poate în singura realitate autentică. Ceea ce mulți numesc abstract este cel mai pur realism, deoarece realitatea nu este reprezentată de forma exterioară, ci de ideea din spatele ei, de esența lucrurilor”, mărturisea artistul în cugetările sale, prezentate de Teodor Danalache.
Artistul se stinge din viață în 1957 și este înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris.
Citește și:
De când intră în vigoare obligaţia prezentării unui test COVID-19 negativ pentru a intra în România?
Ghid de Reîntoarcere pentru Diaspora 2021 – Reînnoire Acte, Repatriere Bunuri, Echivalare Studii și alte informații
Cu această ocazie, vineri, 19 februarie 2021, la ora 19.00, va fi proiectat pe site-ul institutului și pe paginile de Facebook (InstitutoCulturalRumano, CineRumano) filmul documentar „Brâncuși” realizat de Cornel Mihalache. Documentar de artă care urmărește axa cronologică a celor mai importante momente din viața artistului român, ce beneficiază de câteva amintiri ale existenței sale: fotografii, note, locuri.
Sursa: icr.ro
Sărbătorirea a 145 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși – proiecție film documentar ICR Madrid
Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.
Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Abonează-te la blog prin email
Pe lângă rețelele de socializare precum gab.com, Facebook, Twitter, Instagram, tecunosc, VK și canalul nostru video YouTube.