Spania continuă să fie lider în ceea ce privește importul de gaz lichefiat (GNL) rusesc, în mijlocul unei probleme înrădăcinate pentru Bruxelles. Importatorii sunt companii private care operează în mod legal și își măresc achizițiile. Acestea profită de prețurile mai mici pentru a le stoca și revinde în viitor.
Europa continuă să își mărească importurile de GNL rusesc, cu Spania în fruntea unui „clasament” prea umflat pentru dorințele Bruxelles-ului. De la începutul conflictului din Ucraina, UE a încercat diferite măsuri pentru a-și reduce dependența economică față de gigantul eurasiatic.
Astfel, Spania se configurează ca fiind membrul Uniunii Europene care a importat cel mai mult GNL din Rusia în 2023. Potrivit datelor culese de Bloomberg privind urmărirea petrolierilor de metaniere, arată că ibericii și-a majorat achizițiile de acest material cu 84% de la începutul conflictului armat.
Managerul tehnic al sistemului spaniol de gaze, Enagas, arată, prin buletinele sale statistice lunare, o creștere de 172% a importurilor acestui combustibil în comparație cu aceeași perioadă din 2022.
Solicitări de reducere din partea Spaniei și a Bruxelles-ului
Importatorii sunt companii private care operează într-un cadru în care nu există sancțiuni impuse pentru importurile de GNL. În acest scenariu, atât autoritățile spaniole, cât și cele europene cântăresc cum să manevreze.
În cazul Spaniei, Ministerul pentru Tranziție Ecologică și Provocări Demografice a trimis o scrisoare pe 14 martie, dezvăluită de Bloomberg, mai multor companii importatoare din țară: Naturgy, Repsol, TotalEnergies, Axpo, Pavilion, Enagás, Met Energy, Enet Energy, EdP, CEPSA și BP.
În acesta, departamentul condus de Teresa Ribera le îndemna să „intensifice diversificarea aprovizionării cu gaze naturale lichefiate și să renunțe la cea din Rusia„.
Același lucru a fost valabil și pentru solicitarea făcută la începutul acestei luni de comisarul european pentru energie, Kadri Simson. Acesta a cerut companiilor europene să nu semneze sau să reînnoiască contractele pe termen lung pentru achiziționarea de gaz rusesc.
Lista companiilor de asigurări din Spania. Vezi produse și servicii!
Mai puțin gaz prin conducte și mai multe importuri de GNL
Înainte de 24 februarie 2022, Rusia furniza aproximativ 40% din gazul consumat în țările UE. Gazul se furniza în principal prin rețeaua de gazoducte care o lega de restul continentului.
De atunci, acest flux de gaze prin conducte a scăzut treptat. În prezent reprezintă doar 10 % din importurile europene de gaze. În același timp, importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) au crescut pentru a umple golul.
Importurile de GNL, în principal prin intermediul navelor de transport de GNL, au crescut de la 14 miliarde de metri cubi în 2021 la 19,25 miliarde de metri cubi în 2022. Aceste numere reprezentând o creștere de 35% într-un singur an, potrivit unei numărători realizate de think tank-ul Bruegel.
Sursa: elconfidencial.com
Spania continuă să fie principalul importator de gaz lichefiat rusesc din UE
Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.
Abonează-te la blog prin email.
Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!
Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.