Tradiții și obiceiuri de Crăciun în Spania. Crăciunul este cel mai minunat moment al anului, iar în Spania se trăiește cu aceeași intensitate această perioadă. Decorațiile și activitățile spaniole de Crăciun și obiceiurile de Anul Nou pot fi un pic surprinzătoare.
Este important să vă familiarizați cu obiceiurile și tradițiile spaniole dacă călătoriți sau ați decis să vă mutați în Spania. Acest lucru vă va ajuta să vă adaptați mai repede și să evitați situațiile incomode.
Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători ale anului în Spania. Sărbătorile de Crăciun sunt întotdeauna sinonime cu bucuria, cu reuniunea familiei și cu fericirea. Dar este, de asemenea, o perioadă de tradiții și obiceiuri foarte curioase și speciale.
Aici vă spunem câte ceva despre cele mai ciudate activități ale spaniolilor pe perioada sărbătorilor de iarnă.
Tradiții și obiceiuri de Crăciun în Spania. Iată câteva dintre cele mai ciudate:
Mâncatul a 12 boabe de struguri în noaptea de Revelion
Una dintre cele mai înrădăcinate tradiții de Crăciun din Spania este aceea de a mânca câte un bob de strugure pentru fiecare lună a anului, deoarece se spune că aduce noroc. La numărătoarea inversă de la miezul nopții de Anul Nou, în fiecare piață și fiecare casă din Spania, oamenii au în mână 12 boabe de struguri.
3 … 2 … 1 … și în loc de a striga „La Mulți Ani!“ și să-și ureze de bine, spaniolii sunt ocupați să mănânce doisprezece boabe de struguri, una pentru fiecare bătaie de ceas.
Dacă nu reușești să le mănânci pe toate, se spune că vei avea ghinion în anul următor.
Ar fi bine să mănânci acele boabe de struguri de Anul Nou, pentru orice eventualitate.
În ultima clipă a anului, cele 12 clopote sună, deschizând noul an. După cele 12 clopote, toată lumea ciocnește un pahar și se îmbrățișează pentru a se felicita și a-și ura toate cele bune.
Revelion în Spania. Petrece de Anul Nou 100% Românește!
Nu există Moș Crăciun
În mod tradițional, poporul spaniol nu l-a sărbătorit niciodată pe Moș Crăciun.
În schimb, cadourile sunt aduse copiilor pe data de 6 ianuarie de către Reyes Magos, Cei Trei Magi de la răsărit.
Astfel, copiii din Spania trebuie să aștepte cu doisprezece zile mai mult față de alți copii din alte țări pentru a primi cadourile mult dorite.
Cu toate acestea, în prezent, tradiția începe să se schimbe și mai nou primesc cadouri atât în ziua de Crăciun, cât și pe 6 ianuarie.
Zile libere în Spania. Vezi calendarul spaniol cu sărbători legale!
Loteria de Crăciun(Navidad)
În fiecare an, la sediile Loteriei se formează cozi uriașe pentru a cumpăra bilete pentru El Gordo (Grasul). Majoritatea spaniolilor cumpără o zecime dintr-un bilet și joacă aceleași numere ca și grupul lor de prieteni sau colegi.
Grasul este o extragere specială de Crăciun care are loc pe 22 decembrie și care are un premiu maxim de 4 milioane de euro.
Numerele câștigătoare sunt anunțate cântând de către copii pe parcursul întregii dimineți a zilei de 22 decembrie, în direct, la televizor.
În plus, cei care nu câștigă își pot încerca din nou norocul la Lotería del Niño (Loteria Copilului), care are loc pe 6 ianuarie.
Cum poți achiziționa online bilete pentru Loteria de Crăciun? Vezi Aici!
Mâncăruri tradiționale de Crăciun în Spania
Știm cu toții că Spania are mâncăruri grozave, iar de Crăciun au unele mâncăruri festive speciale.Principala masă de familie are loc pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului. În mod obligatoriu nu trebuie să lipsească jambonul maturat Serrano.
Printre felurile principale de mâncare, cele mai frecvente sunt friptura de carne (în special de miel, purceluș sau vițel, și, dacă este posibil, preparată în cuptor) și peștele, cum ar fi dorada sau bibanul de mare la cuptor.
De asemenea, fructele de mare și peștele joacă un rol important în acest meniu, în special creveții. Pentru desert, turron dulce de migdale (nuga).
După cină mulți oameni merg la slujba de la miezul nopții. Toate familiile spaniole sărbătoresc cina din Ajunul Crăciunului.
Prăjitura celor Trei Magi
Roscon de Reyes este o prăjitură tipică pentru micul dejun sau pentru masa de prânz din data de 6 ianuarie. Atunci sosesc Cei Trei Magi pentru a aduce cadouri copiilor.
Prăjitura are formă de inel și este făcut dintr-un aluat subțire.
Acesta se umple cu cremă, marțipan, trufe sau o umplutură similară.
Se decorează cu bucăți de fructe confiate sau cristalizate în diferite culori.
În general roșu și verde, care reprezintă pietrele prețioase care se presupune că au împodobit capetele celor trei magi.
Înăuntru este ascuns un bob de fasole și o figurină a unui mag.
Dacă în bucata pe care o mâncați se află figurina, veți câștiga onoarea de a fi încoronat „rege al casei„. Dar dacă în felia dumneavoastră se găsește bobul de fasole, va trebui să plătiți pentru roscon-ul de anul viitor!
Portal de Belen (Scena Nașterii Domnului Iisus)
Portal de Belen (Scena Nașterii Domnului Iisus) este o decorație de Crăciun tradițională în Spania, la care sunt asamblate numeroase magazine și case.
Deci, ce este un portal de Belen?
Această dioramă a Betleemului folosește modele mici și figurine pentru a reprezenta Scena Nașterii Domnului Iisus.
Poate fi ceva simplu precum Fecioara Maria, Iosif și Iisus în iesle.
De asemenea, pot fi structuri uriașe și elaborate care reprezintă deșertul, Cei Trei Magi și chiar „caganer“, o figurină a unui tip care face caca.
Cum se poate obține cetățenia spaniolă prin rezidență
Scena Naşterii Domnului din Beas
Deși în această perioadă a anului în Spania se organizează multe scene de Naștere a Domnului în direct, cea din Beas este mai specială.
Scena Nasterii Domnului Iisus Hristos din Beas este cea mai veche din Regiunea Andaluzia și a doua ca vechime din Spania.
Sunt reprezentate scene tradiționale din Biblie cu copii și animale în direct.
Are loc de peste 50 de ani și, de-a lungul anilor, a crescut și a crescut, atât de mult încât acum oamenii vin din toată Spania pentru a o vedea între 26 decembrie și 2 ianuarie.
Sfânta Liturghie de la miezul nopții în Mallorca
În Spania, în fiecare Ajun de Crăciun, creștinii merg la biserică după cină pentru a sărbători nașterea lui lisus.
Dar în Mallorca se face ceva diferit în timpul slujbei de la miezul nopții.
Este vorba de „cântecul Sibilei„, recunoscut drept patrimoniu imaterial de către UNESCO.
Este interpretată de un personaj care anunță Judecata de Apoi, îmbrăcat în tunică, coif și sabie.
Misa del Gallo, sau „nit de matines” în Mallorca, este una dintre cele mai cunoscute tradiții creștine din cadrul sărbătorilor de Crăciun. Se sărbătorește pe 24 decembrie, în ajunul Crăciunului.
Biserici Creștine Românești din Spania
Pastorala din Braojos de la Sierra
În satul Braojos de la Sierra din nordul Madridului în fiecare Ajun de Crăciun, are loc un dans tradițional al ciobanilor. Braojos de la Sierra se remarcă prin faptul că a avut grijă de tradițiile sale. Astfel, acestea au fost transmise din generație în generație timp de secole aproape neschimbate.
Pastorala este un dans al ciobanilor în sunetul unor instrumente de percuție simple.
Păstorii intră în biserică cu un toiag în mână și îmbrăcați în costume de piele, cu sticle de apă și un rucsac.
În biserică un grup de muzicieni cântă la diferite instrumente muzicale: zambombas (gen buhai), tamburine, tobe, etc..
Pastolara se joacă doar de Crăciun. Acest dans sugerează că își are originea în secolul al XIII-lea. Pe atunci, ciobanii coborau din munți în Ajunul Crăciunului pentru a-i oferi copilului Iisus cei mai buni miei.
Cavalcada Cei Trei Magi din Granada
Cei Trei Magi de la răsărit participă la parada de pe străzile fiecărui sat și oraș din Spania. Cavalcada se desfășoară de fiecare dată pe 5 ianuarie în fiecare an. Aceștia aruncă dulciuri și bomboane copiilor din carele alegorice în care sunt transportați.
Deși sunt mai numeroase și cu bugete mai mari, Cavalcada Celor Trei Magi din Granada este mai specială.
Aceasta a reușit să-și păstreze caracterul spectaculos timp de aproape două secole, fiind în prezent a doua cea mai veche din Spania.
Această cavalcadă este o tradiție spaniolă de Crăciun pe care pur și simplu nu trebuie să o ratați.
Celălalt Moș Crăciun(basc)
În Spania, cadourile sunt aduse de obicei de Moș Crăciun și de cei Trei Magi. Între timp, Țara Bascilor și Navarra au propria versiune a lui Moș Crăciun.
Numele său este Olentzero și este un uriaș care se îmbracă în haine țărănești, fumează pipă și în noaptea de 23 decembrie oferă cadouri copiilor mici.
Se spune că în restul anului trăiește izolat în pădurile din aceste regiuni.
Apalpadorul din Galiția
Galiția are, de asemenea, propriul personaj de Crăciun, Apalpador. Un cărbunar care locuiește tot în munți și care coboară în fiecare 24 și 31 decembrie.
Legenda spune că în ajunul Crăciunului și al Anului Nou, Apalpadorul părăsește munții pentru a coborî în sate și a se strecura în camerele celor mici.
Scopul său este să le pipăie burta, să vadă dacă au mâncat suficient în timpul anului și să le lase un pumn de castane.
Dacă au fost cuminți, vor primi și un cadou. În acest fel le urează un An Nou fericit și plin de mâncare.
Aveți grijă la Caga Tio!
Una dintre cele mai înrădăcinate tradiții de Crăciun din Catalonia are origini păgâne, Caga Tio.
Este un trunchi pe care părinții îl dăruiesc copiilor lor, pe care desenează sprâncene, ochi și un nas.
Aceștia îl acoperă cu o pătură pentru a nu răci și îl acoperă cu o bonetă tipic catalană.
Până în Ajunul Crăciunului, copiii îi dau de mâncare și au grijă de el.
În ziua de Crăciun, copiii lovesc trunchiul cu bețe, cântând o melodie care îl imploră să „scoată“ dulciurile. Apoi ridică pătura și găsesc bomboane, dulciuri și fructe seci!
Ziua păcălelilor în decembrie
Multe culturi împărtășesc tradiția unei zile dedicate glumelor și păcălelilor. În timp ce românii sunt obișnuiți cu 1 aprilie, Spania este diferită și sărbătorește pe 28 decembrie Dia de los Santos Inocentes.
Din punct de vedere religios Ziua Sfinților Nevinovați este comemorarea unui episod hagiografic din creștinism: măcelul copiilor sub doi ani născuți în Betleem (Iudeea), ordonat de regele Irod I cel Mare pentru a scăpa de nou-născutul Iisus din Nazaret.
Originea acestei zile este atribuită Saturnaliilor romane. Gluma a constat în a pune un copil în rolul unui episcop, iar pe parcursul acelei zile rolurile au fost schimbate.
Este, așadar, o sărbătoare păgână care a coincis cu sărbătoarea religioasă a Sfinților Inocenți. Fiți atenți dacă vă aflați în Spania în această zi, pentru că s-ar putea să fiți păcăliți în orice moment.
Slujba Cocoșului
Cei Trei Magi, Scena Nașterii Domnului Iisus, Ziua Păcălelilor… Toate aceste obiceiuri spaniole de Crăciun provin din faptul că Spania este o țară tradițional catolică. O practică obișnuită este ca oamenii să meargă la biserică în ajunul Crăciunului pentru a participa la „misa del gallo“ . În această slujbă de la miezul nopții, poporul spaniol își reafirmă credința și laudă Nașterea lui Iisus Hristos în Ziua de Crăciun.
Deci, acum știi totul despre minunatele Tradiții și obiceiuri de Crăciun din Spania!
De Crăciun și Revelion, nimic nu te mai oprește să celebrezi aceste sărbători în stil autentic spaniol.
Feliz Navidad!
Sursa: Blog DiasporaMadrid.com
Tradiții și obiceiuri de Crăciun în Spania. Vezi cele mai ciudate activități de sărbători!
Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.
Abonează-te la blog prin email.
Urmărește DiasporaMadrid.com pe Telegram şi Google News!
Vei primi notificări prin email sau direct pe telefon când vor fi publicate articole noi.