Ziua internaţională a limbii materne, 21 februarie. Ziua internaţională a limbii materne este sărbătorită în fiecare an la 21 februarie, pentru a promova diversitatea culturală şi lingvistică din întreaga lume. A fost proclamată în cadrul Conferinţei Generale a UNESCO din 17 noiembrie 1999.
Statele membre ale organizaţiei s-au angajat să contribuie la protecţia şi revigorarea bogatei diversităţi culturale prin promovarea limbilor materne ca formă de comunicare, interacţiune şi înţelegere între diferite popoare. Data aleasă aminteşte de evenimentele ce au avut loc la 21 februarie 1952. Atunci mai mulţi studenţi care demonstrau în Dhaka pentru recunoaşterea limbii lor materne ”bangla”, drept una din cele două limbi ale Pakistanului de atunci, au fost împuşcaţi de forţele de poliţie, potrivit un.org.
Această zi a fost celebrată pentru prima dată de Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 2000. Mai târziu, în anul 2007, la 16 mai, Adunarea Generală a ONU, printr-o rezoluţie; a invitat statele membre “să promoveze conservarea şi protecţia tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii”. De asemenea, a proclamat 2008 ca ”Anul Internaţional al limbilor”; pentru a promova unitatea în diversitate şi înţelegerea internaţională, prin multilingvism şi multiculturalism.
Spania găzduiește o importantă comunitate de români
Peste un milion de persoane contribuie foarte mult la dezvoltarea societății Spaniei și o fac mai tolerantă și mai diversă.
„Limba este tezaurul cel mai preţios pe care-l moştenesc copiii de la părinţi, depozitul cel mai sacru lăsat de generaţiile trecute şi care merită de a fi păstrat cu sfinţenie de generaţiile care-l primesc. Apăraţi tezaurul cel mai scump ce-aţi moştenit de la strămoşi: limba, adică simbolul sacru al naţionalităţii noastre.
Naţionalitatea românilor se arată atât în limba şi datinile lor, cât şi în muzica lor deosebită de oricare artă.
Limba… este cartea de nobleţă, testimoniul de naţionalitate al unui neam; semnul caracteristic prin care membrii aceleiaşi familii se recunosc în marea diversitate a popoarelor din lume; lanţul tainic ce-i leagă împreună şi-i face a se numi fraţi; altarul împrejurul căruia toţi se adună cu inima iubitoare şi cu simţire de devotament unii către alţii.”,
Vasile Alecsandri (1821- 1890).
Cu ocazia Zilei Internațioale a Limbii Materne, Luminița Soporan, profesoară a cursului de limbă, cultură și civilizație românească (LCCR) la Madrid, transmite un mesaj despre bogăția limbii române și a importanței păstrării și promovării acesteia pentru toți românii din afara granițelor țării.
[ai_playlist id=”167689″]
Institutul Cultural Român de la Madrid contribuie la promovarea studiului și răspândirea limbii române prin organizarea de cursuri de limbă în trei orașe din Spania; Madrid, Barcelona și Valencia.
Începând cu anul 2019, ICR Madrid a oferit celor interesați de pe întreg teritoriul Spaniei posibilitatea de a studia limba română on-line. Această modalitate a devenit, în perioada pandemiei, soluția care a permis continuarea studiului limbii române pentru fiecare nivel de competență lingvistică oferit.
Iubitorii de limba română sunt adevărați ambasadori culturali ai României prin interesul pe care-l acordă nu doar limbii, ci și culturii și civilizației românești.
Vezi și:
Constantin Brâncuşi abandonat la Târgu Jiu. La Craiova bustul lui, donat Muzeului de Artă
Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare şi dezvoltare a patrimoniului mondial material şi imaterial şi o componentă esenţială în procesul de definire a unei minorităţi naţionale. Însuşirea limbii materne, precum şi utilizarea ei ca mijloc de comunicare contribuie la conservarea şi perpetuarea identităţii fiecărei minorităţi.
Ea se poate pierde foarte uşor; dacă nu este învăţată şi vorbită în familie ori dacă nu este studiată şi exersată în şcoală. Se estimează că, în cazul în care nu se acţionează în acest sens, jumătate din cele circa 6.000 de limbi vorbite în prezent ar putea dispărea până la sfârşitul acestui secol.
Ziua internaţională a limbii materne susţine Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 4.6 privind educaţia din Agenda 2030. Subliniind astfel importanţa limbilor adecvate de instruire, respectiv folosirea limbilor materne în primii ani de şcoală. Acest fapt facilitează accesul la educaţie şi promovează în acelaşi timp, echitatea; pentru grupurile de populaţie care vorbesc limbi minoritare şi autohtone, în special a fetelor şi femeilor, şi totodată; îmbunătăţeşte calitatea educaţiei şi procesul de învăţare prin înţelegere şi creativitate, şi nu prin memorare.
Surse: agerpres.ro / icr.ro
Ziua internaţională a limbii materne, 21 februarie – ICR Madrid
Dorim să vă oferim acces exclusiv și imediat la cele mai bune informații.
Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog. Vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Abonează-te la blog prin email
Pe lângă rețelele de socializare precum gab.com, Facebook, Twitter, Instagram, tecunosc, VK și canalul nostru video YouTube.